Jadło regionalne

Macie ochotę spróbować wybornych podkarpackich smaków?
Co powiecie na słodkie ciasta, świeży chrupiący chleb, czy znakomity żurek? Na terenie Gminy Sanok będziecie mieli wiele okazji, aby przekonać się, jak pyszne są nasze smaki. A to wszystko dzięki Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich, w których trwa duch tradycji oraz miłość do gotowania i dzielenia się domowym jedzeniem z innymi.
Oryginalne potrawy i przepisy to kolorowy folklor, który urzeka swoją prawdziwością.
Dzielimy się z Wami naszymi najlepszymi przepisami. Smacznego!


Nalewka zdrowotna

Przedestylować wino z winogron.

Przechowywać destylat w bezpiecznym miejscu z dala od smakoszy. Jak się wyrezonuje to sporządzić nalewkę.
Wlać 3 litry alkoholu 45%-50% do garnka emaliowanego 8 litrowego.
Następnie dodać:
– 20 ziaren ziela angielskiego,
– 20 ziaren pieprzu naturalnego,
– 15 goździków,
– 6 listków laurowych,
– 2 gałki muszkatołowe,
-laskę cynamonu,
– pojedynczą torbę cukru waniliowego,
– łyżeczkę imbiru,
– karmel (cukier palony w garnku wymieszany z ¼ wody) do zakolorowania.

Wszystkie składniki podgrzać od 500C do 600C. Do ostudzonego alkoholu wlać 1/2l miodu rozpuszczonego w ¾ l ciepłej wody. Wymieszać. Odstawić pod pokrywką na tydzień czasu do maceracji. Po tygodniu przecedzić przez gazę. Wlać do garnka i odstawić do klarowania na tydzień. Potem przelać do butelek przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu.
Wypijać kieliszek codziennie rano przed śniadaniem.
Zdrowie gwarantowane do 120 lat.


Juszka napój z suszu

Składniki:

– 5l. wody
– 5 garści suszonych jabłek
– 2 garści suszonych gruszek
– 2 garści suszonych śliwek
– cukier do smaku.

Wykonanie:
Do garnka emaliowanego wsypać suszone owoce. Zagotować wodę z cukrem. Wrzątkiem zalać owoce. Przykryć pokrywka i odstawić na dobę. Następnie przecedzić i dosłodzić do smaku. Napełnić dzban. Wspaniały napój na upalne dni, gasi pragnienie.


Sernik doskonały

1,5 kg sera białego

9 żółtek
2 cukry waniliowe
1,5 szkl. cukru zwykłego
1 szkl.  oleju
2,5 szkl. mleka
3 budynie śmietankowe
9 białek ( 6 od sera + 3 od ciasta).

Wykonanie:
Ser zemleć. Do sera dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier zwykły, mleko, olej, wsypać budyń. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać ubite białka nadal mieszając.

Ciasto:
3 żółtka, 1 szkl. mąki, ½ kostki margaryny, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko razem utrzeć jeżeli będzie za gęste dodać odrobinę mleka.
Wyłożyć na formę wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. Następnie na ciasto, wyłożyć masą, wstawić do gorącego piekarnika. Piec 60 min. Gotowy sernik ostudzić i polać lukrem.

Lukier cytrynowy
200g cukru  pudru utrzeć z sokiem z jednej cytryny, dodać łyżeczkę rumu lub olejek rumowy. Lukier gotowy.


Knedle kartoflane z cebulką i serem

Składniki:

5kg  kartofli
½ kg sera białego
1 cebulka
1 jajko
Trochę soli
Tłuszcz na omastę, może być olej konopny

Wykonanie
Kartofle obrać, 1kg ugotować i udusić, a resztę zetrzeć na drobnej tarce. Wydusić w worku tetrowym, wymieszać z duszonymi kartoflami, jajkiem i sola.
Następnie utoczyć knedle i wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować do miękkości, wyciągać durszlakiem na miskę glinianą. Wymieszać z serem dodać czyrku, który wytworzył się z gotowanych knedli. Omaścić knedle cebulą usmażoną na smalcu z dodatkiem oleju z konopi, który podobno dodawał mężczyznom krzepy. Szczególnie w żniwne dni, kiedy mężczyźni pracowali na polach przy sierpie. Takie knedle dodawały sił na pracowity dzień i nieprzespaną noc.


Żurek z grzybami

Składniki:
Wywar: kości, włoszczyzna (marchew, pietruszka, lubczyk, seler korzenny, natka z selera, czosnek, cebula), przyprawy: (pieprz, maga w płynie, wegeta, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek), grzyby suszone, zakwas na żur, śmietana.

Wykonanie:
Z wyżej podanych składników zagotować wywar. Na koniec doprawić śmietaną. Na talerzy przyozdobić natką pietruszki lub kopru.

Żur zazwyczaj spożywano w dniu Wigilii lub w Wielką Niedzielę. Był także chętnie zjadany po całym dniu ciężkiej pracy w polu przy żniwach. Dodatkiem do żuru może być także ugotowane jajko, swojski chleb lub całe ugotowane ziemniaki.


Chleb swojski ze smalcem i skwarkami

Skwarki:
Skwarki topimy z wcześniej pokrojonej słoniny. W czasie topienia dodajemy cebulkę pokrojoną w ćwiartki, aby dodała do smalcu zapachu. Na koniec solimy do smaku i nakładamy do słoików.

Chleb:
Do letniej, średnio osolonej wody dodajemy litr mleka zsiadłego lub maślankę, mąkę żytnią, kostkę drożdży tj. 10 dkg oraz szybciej przygotowany zakwas z mąki żytniej, wody i soli. Wszystkie te składniki mieszamy pozostawiając 12 godz. do wykiszenia w temp. Pokojowej. Jeżeli cisto wyrośnie dokładamy mąkę żytnią i ugniatamy tak aby odstawało od ręki. Poczym odstawiamy na chwilę aby znów podrosło. Nakładamy do formy i znów chwilkę czekamy aż urośnie. W tym czasie rozgrzewamy do temp. 200 stopni C. Pieczemy około 1 godz. Na pół godziny przed wyjęciem z piekarnika chleb wyjmujemy i podlewamy zimna wodą z dodatkiem oleju, tak aby ciasto się zeszkliło (nabrało połysku). Po upieczeniu chleb smarujemy lekko masłem lub olejem, żeby skórka się błyszczała i zmiękła. Przykrywamy chleb lniana ściereczką.


Piernik

Składniki:
0,5 kostki margaryny
4 jajka
2 szkl. cukru
4 łyżki śmietany
Te składniki ucieramy

1 szkl. mleka
0,5 l miodu
5,5 szkl. mąki
2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika, bakalie

Wykonanie:
Do utartych skalników dodajemy szybciej gorący ugotowany miód i dodajemy 5,5 szkl. mąki, 2 łyżeczki sody i przyprawę do piernika. Zagotować 1 szkl. mleka i wlać wrzątek do cista dodając bakalie. Wszystkie te składniki razem mieszamy. Pieczemy trzy placki. Po upieczeniu przekładamy masą lub powidłem na koniec polewamy polewą.
Skł. polewy: 3 łyżki kakao, 3 łyżki śmietany, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka masła lub margaryny.
Wykonanie: wszystkie składniki mieszamy i topimy aż powstanie gładka masa, ciągle mieszamy. Nie gotujemy !!!
Masa: 0,5 l mleka, 4 łyżki kaszy manny, 1 cukier waniliowy  wszystko zagotować. 1 margaryna, 1 niepełna szkl. cukru pudru.
Wykonanie: zagotować masę przestudzić dodając do szybciej ucieranej margaryny z cukrem pudrem i dalej ucieramy aż masa będzie „pulchna”.
Piernik najczęściej spożywamy przy różnych okazjach a szczególnie na Święta, urodziny, imieniny. Polecany jest także na jarmarkach.