EKOGALA X EDYCJA – Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości

EKOGALA – międzynarodowe targi produktów i żywności wysokiej jakości

9 grudnia 2016 r. (piątek)

10.00 – 17.00                            Zwiedzanie Targów

11.00 – 15.00  XI Europejski Konkurs Kulinarny – część I

(konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu)

10.00 – 12.00  Seminarium dla uczniów szkół podstawowych klas I – IV pt. „Magia ekologicznych Świąt Bożego Narodzenia”

10.00 – 10.10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium:
Robert Machowski – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

10.10 – 10.30 Inscenizacja i prezentacja multimedialna na temat polskich i zagranicznych bożonarodzeniowych zwyczajów – uczniowie Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie, wraz z nauczycielem  Anną Hadałą

10.30 – 11.00  Wykład „W oczekiwaniu na Święta Bożego Narodzenia – zwyczaje świąteczne i tradycyjne potrawy na bazie ekologicznego produktu” – Alina Becla Suszarnia owoców „AWB Alina Becla”

11.00 – 11.30  Rozstrzygnięcie trzech plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z wystawą prac (wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci)

11.30 – 12.00  Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium

12.00 – 14.00  Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich „Ekologiczne symbole Świąt Bożego Narodzenia”

12.00 – 12.10  Wstęp i przywitanie uczestników seminarium:
Robert Machowski Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

12.10 – 12.40  Wykład: „Czy choinka, karp i opłatek może być ekologiczny? Czyli tradycyjne symbole świąteczne
w ekologicznym wydaniu” –  Marek Krysztoforski, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu

12.40 – 13.00  Wykład: „Przy wigilijnym stole. Przygotowywanie potraw świątecznych na bazie ekologicznych produktów”

13.00 – 13.30  Rozstrzygnięcie konkursów o tematyce ekologicznej dla uczniów gimnazjów i szkół średnich wraz z wystawą prac (wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną)

13.30 – 14.00 Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium

14.00 – 14.30  Oficjalne otwarcie Targów EKOGALA 2016- scena (wystąpienia organizatorów i  zaproszonych gości)

14.30 – 16.00   Konferencja „EKOLOGIA: gdzie byliśmy a gdzie jesteśmy”

16.00 – 17.00  Finał XXIII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA

W godz. 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”

10 grudnia 2016 r. (sobota)

10.00 – 17.00                          Zwiedzanie Targów

10.00 – 16.00   XI Europejski Konkurs Kulinarny – część II

(konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu)

11.30– 13.00    Panel przedsiębiorców

(spotkanie przedsiębiorców zainteresowanych nawiązaniem kontaktów gospodarczych)

13.00 – 14.00   VIP-y gotują – wyspa tematyczna – część I

14.00 – 15.00   VIP-y gotują – wyspa tematyczna – część II

(live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej)

15.00 – 15.15     Rozstrzygnięcie konkursu „Najładniejsze stoisko targów 2016”

16.00 – 16.55   Rozstrzygnięcie XI Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród

17.00                  Zamknięcie Targów

W godz. 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”

11_2016_ekogala_plakat_a2_druk-1