“Apetyt na tradycje-kulinarne dziedzictwo wsi”. Zapraszamy na warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze w Wiejskim Domu Kultury w Wujskiem

Niezmiernie miło nam poinformować, że Koło Gospodyń Wiejskich w Wujskiem pozyskało dofinansowanie na realizację Karpackiej Inicjatywy Lokalnej www.facebook.com/karpackieinicjatywylokalne pn. „Apetyt na tradycje – kulinarne dziedzictwo wsi”.
Celem realizacji projektu jest powrót do tradycji wyrobu swojskich kiełbas, szynek, podrobów w warunkach domowych oraz uświadomienie, jakie korzyści płyną z ich spożywania. Tradycje kulinarne, szczególnie te dotyczące przyrządzania mięs (baranina, jagnięcina, koźlina) są znikome i wraz z upływem czasu zanikają. Realizacja projektu z pewnością przyczyni się do wzrostu wiedzy i doświadczenia uczestników warsztatów, poznania kulinarnej tradycji osadników wołoskich, a także będzie stanowić promocję bogatych zasobów kultury i tradycji kulinarnej Wołochów.
Ponadto warsztaty pomogą zaszczepić w mieszkańcach regionu chęć powrotu do tradycji i produkcji tradycyjnych wyrobów wędliniarskich, a dobre warunki sprzyjające rozwojowi produkcji rolnej mogą być bodźcem do rozwoju produkcji tradycyjnych wędlin na terenie miejscowości.

Wszystkie osoby, które chciałyby powrócić do tradycji, nauczyć się produkcji tradycyjnych wyrobów wędliniarskich oraz poznać kulturę i tradycję wołoską
serdecznie zapraszamy na warsztaty w Wujskiem!

Zgłoszenia przyjmowane są do 6 listopada br!
Szczegóły na plakacie.

 

 

Karpacka inicjatywa lokalna współfinansowana jest ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030” za pośrednictwem Stowarzyszenia „Pro Carpathia www.facebook.com/ProCarpathia”.