Apetyt na tradycje w Wujskiem

Spuścizna kulinarna jest jednym spośród najstarszych i podstawowych przekazów lokalnych. Bazuje ona zarówno na dziedzictwie materialnym jak i niematerialnym. Produkty i gotowe potrawy stanowią owoce ziemi i pracy ludzkiej zaś sam przekaz, przepisy i receptury przodków – to element kultury niematerialnej.

Członkinie KGW w Wujskiem aktywnie i z pasją starają się ocalić od zapomnienia kulinarne tradycje regionu. Jednym z  przykładów wspomnianych działań jest projekt “Apetyt na tradycje – kulinarne dziedzictwo wsi” realizowany przez Koło dzięki dofinansowaniu pozyskanemu w ramach Karpackich Inicjatyw Lokalnych.

W sobotę odbył drugi i ostatni zarazem dzień warsztatów wędliniarsko – wędzarniczych. Niebawem ukaże się także elektroniczna publikacja pn. “Apetyt na tradycje” zawierająca sprawdzone przepisy kulinarne umożliwiające samodzielne wykonanie pysznych domowych wędlin.