KGW Niebieszczany

Początki Koła Gospodyń Wiejskich w Niebieszczanach sięgają 1924 roku.

W tym czasie pani Chynał, pochodząca z Podola, osiedliła się z rodziną w Niebieszczanach, gdzie założyła związek kobiet – wspomina Danuta Cyganik, obecna przewodnicząca KGW. – Początkowo było chętnych tylko kilka pań, bo strach spowodowany wojną zmuszał kobiety do spotkań w domu prywatnym.

Oficjalnie Koło Gospodyń Wiejskich zaczęło funkcjonować w 1925 r. Dzięki działalności KGW, ożywiło się we wsi życie towarzyskie. Kobiety chętnie przychodziły na spotkania, aby dzielić się z innymi umiejętnościami i doświadczeniem. Uczyły się szycia i robótek ręcznych, gotowania oraz pieczenia. Dla młodzieży organizowały potańcówki.

 

Drugą przewodniczącą KGW w Niebieszczanach została Helena Koczera, a następnie funkcję tę pełniła Jadwiga Koczera. Gospodynie z roku na rok działały coraz prężniej, a do koła wstępowały nowe osoby. Panie organizowały liczne kursy gotowania, pieczenia i szycia, przygotowywały imprezy kulturalne.

W związku z bardzo dużym zainteresowaniem członkostwem w KGW gospodynie podjęły decyzję o podziale na dwa koła: Niebieszczany Góra z przewodniczącą Janiną Szychowską na czele oraz Niebieszczany Dół, którym kierowała Jadwiga Szuwart.

Obydwa koła ciągle się rozwijały, organizując wiele dochodowych imprez, dzięki którym pozyskane pieniądze przeznaczały na wyposażenie kuchni.

 

W 1992 r. koła ponownie się połączyły, a tym razem działały już pod kierownictwem Zofii Izdebskiej. Obecnie KGW w Niebieszczanach zarządza Danuta Cyganik, jej zastępcą jest Danuta Czaban a sekretarzem – Bogumiła Bobola. Do koła należy 18 członkiń.

Chcemy nadal pracować dla dobra naszej wioski i brać udział w różnego rodzaju wydarzeniach kulturalnych i konkursach – zapewnia Danuta Cyganik. – Dlatego też chętnie reprezentujemy naszą miejscowość na dożynkach gminnych, konkursach wielkanocnych, bożonarodzeniowych, biesiadach czy święcie Bartnika. Potrafimy wspólnie pracować, bawić się, śpiewać i organizować akcje charytatywne. Spotkania gospodyń stanowią dla nas formę miłego spędzania wolnego czasu, odpoczynku od pracy zawodowej i domowej. To „chwila dla siebie”, a przede wszystkim – okazja do wyjścia z domu i oderwania się od problemów rodzinnych. W trakcie spotkań dzielimy się ze sobą swoimi pomysłami, zawieramy przyjaźnie. Lubimy przebywać w swoim towarzystwie i czerpiemy z tego ogromną przyjemność – dodaje przewodnicząca KGW.

 

Gospodynie z Niebieszczan polecają:

 

Kapusta z fasolą:

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty,

½ fasoli „Jaś”,

3 łyżki smalcu lub oleju,

liść laurowy,

kilka ziaren ziela,

pół łyżki kminku.

Wykonanie:

Kapustę gotujemy i odlewamy kwaśny wywar. Do miękkiej kapusty dodajemy liść, ziele, kminek oraz ugotowaną fasolę wraz z wodą i zagotowujemy. Na smalcu lub oleju robimy z 2 łyżek mąki białą zasmażkę i dodajemy do kapusty. Solimy i dodajemy pieprz do smaku, następnie zagotowujemy.

Makowiec czarny:

Składniki:

½ kg maku,

10 jajek,

½ kg cukru,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

25 dag margaryny,

3 łyżki mąki pszennej,

3 łyżki kakao + bakalie.

Wykonanie:

Mak należy sparzyć, zemleć przez maszynkę. Ucieramy masło, dodając cukier, później żółtka, mak, kakao, mąkę, proszek i bakalie, razem wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka. Pieczemy 2 lub 3 placki i przekładamy (może być tylko 1 placek).

 

Klejzy z sosem pieczeniowym:

Składniki:

1½ ziemniaków,

1 bułka,

sól,

1 łyżka oleju.

Wykonanie:

1 kg ziemniaków zcieramy na tarce (jak na placki tarte). ½ kg ziemniaków obieramy i gotujemy.

Robimy ½ sosu pieczeniowego. Ziemniaki tarte odciskamy prawie do suchości, następnie dodajemy ugotowane, posolone i razem mieszamy. Przygotowujemy grzanki z bułki a wielkość kulek formujemy według własnego uznania. Nakładamy do środka grzanki, zlepiamy i wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po wyciągnięciu podajemy na talerz, rozdwajamy, a na koniec polewamy sosem pieczeniowym.

 

Rogaliki na zimno:

Składniki:

1 kg mąki,

1½ szkl. letniego mleka,

2 całe jajka + 1 żółtko,

1 margaryna – roztopiona ciepła,

10 dag drożdży,

½ szkl. cukru,

szczypta soli,

cukier waniliowy.

Wykonanie:

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, na końcu dodajemy margarynę. Odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie formujemy rogaliki i pieczemy.

 

Babka wielkanocna:

Składniki:

1 szkl. mąki,

1 szkl. mąki ziemniaczanej,

mniej niż pół kostki margaryny,

1,5 szkl. cukru,

4 łyżki śmietany,

3 łyżki majonezu,

4 jajka,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

aromat

Wykonanie:

Ubijamy pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Margarynę wytapiamy, dodajemy do niej śmietanę i razem wlewamy do ubitych białek. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem.

 

Placek kiszony:

Składniki:

1 szkl. mąki,

1 szkl. cukru,

1 jajko,

½ margaryny,

1 łyżeczka amoniaku,

1 dag drożdży.

Wykonanie:

Należy wymieszać razem wszystkie składniki. Pozostawiamy do następnego dnia, później dodajemy tyle mąki, aby ciasto było jak na pierogi. Robimy 3 placki, pieczemy i przekładamy masą.

Chleb żytni na zakwasie:

Składniki: 

1 litr kwaśnego mleka,

5 dkg drożdży.

Wykonanie:

Należy ½ szkl. zakwasu razem rozrobić, dodać tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn ma stać co najmniej 6 godz. Następnie dodajemy sól, mąkę i zagniatamy ciasto. Wykładamy do foremek, odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy w temperaturze 200 stopni.

 

Piernik Kanadyjski:

Składniki:

3 szkl. mąki,

1 szkl. cukru,

1 szkl. oleju,

1 szkl. sztucznego miodu,

3 łyżki esensji herbaty zalać szklanką wrzątku, odstawić do wystudzenia,

6 jaj,

1 łyżeczka sody,

1 łyżeczka amoniaku,

1 przyprawa do piernika.

Wykonanie:

Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, żółtka i resztę składników. Ciasto dzielimy na trzy placki. Po upieczeniu przekładamy masą lub dżemem.

Sernik na mleku w proszku:

Składniki:

1 kg twarogu sernikowego,

1 szkl. cukru,

cukier waniliowy,

6 jaj,

2 budynie śmietankowe,

¾ szkl. oleju,

1½ szkl. mleka,

1½ szkl. mleka w proszku,

szczypta soli.

Wykonanie:

Spód blaszki wykładamy herbatnikami.

Warstwa serowa:

Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy na gładką masę a następnie powoli wlewamy olej, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i wszystko mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno. Do piany dodajemy na przemian masę i zimne mleko, mieszając łyżką. Masę wylewamy na herbatniki i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 60 min.