KGW Strachocina

 

Działalność KGW 

Na podstawie przekazów ustnych najstarszych mieszkańców wsi oraz zapisów w Księdze Pamiątkowej z 1972 r. można stwierdzić, że Koło Gospodyń Wiejskich w Strachocinie powstało w 1933 roku.

Obecnie koło liczy 22 członkinie. Co cztery lata panie wybierają spośród siebie Zarząd oraz Komisję Rewizyjną.

KGW bierze czynny udział w życiu swojej miejscowości. Współpracuje z organizacjami działającymi w Strachocinie, szkołą oraz grupami zorganizowanymi przy kościele parafialnym.

Staramy się pomagać mieszkańcom dotkniętym nieszczęściem, przyczyniamy się do utrzymania porządku w Wiejskim Domu Kultury, uczestniczymy w szkoleniach, wspomagamy samorząd wsi, włączamy się w przygotowanie uroczystości patriotycznych, kościelnych, urządzamy spotkania, zabawy, pikniki rodzinne – wylicza Marta Piotrowska, przewodnicząca KGW. – Ponadto uczestniczymy w imprezach organizowanych przez Gminny Ośrodek Kultury czy Podkarpacką Izbę Rolniczą. Często jest to jedyny sposób na zdobycie niewielkich środków finansowych, które przeznaczamy na działalność statutową, zakup naczyń, czy sprzętu kuchennego.

Kobiety z KGW w Strachocinie co roku projektują i wykonują wieniec dożynkowy.

W naszych zbiorach mamy kilkanaście wieńców, które są naszą dumą, ponieważ budzą zachwyt podczas dożynek parafialnych – dodaje Marta Piotrowska.  – W dniu Wniebowzięcia Matki Bożej składamy wieńce jako dar dziękczynienia za plony w naszym kościele, a także podczas dożynek gminnych, diecezjalnych. Dwa razy uczestniczyłyśmy też w dożynkach w Częstochowie. Oprawa artystyczna, jaką przygotowujemy z okazji dożynek, ale też innych uroczystości, przyczynia się do zachowania dawnych obyczajów i obrzędów.

 

Po ciężkiej pracy gospodyniom z KGW należy się odpoczynek.

Pamiętamy o tym i staramy się w miarę możliwości organizować różne jego formy. Są to okazjonalne spotkania, zajęcia sportowo-rekreacyjne, ogniska, kuligi, a także wycieczki, podczas których podziwiamy znane i piękne miejsca w Polsce, a nawet za granicą.

Działalność Koła Gospodyń Wiejskich w Strachocinie nie zna granic, na co dowodem było nawiązanie kontaktów z odpowiednikiem KGW w Holandii. W 1990 r. panie gościły grupę Holendrów w Strachocinie, a w roku następnym, pojechały z rewizytą do Holandii.

 

 

Kobiety z KGW dobrze znają swoje środowisko, jego potrzeby i oczekiwania.

Jesteśmy obecne w życiu Strachociny, pracujemy w Radzie Sołeckiej, Radzie Duszpasterskiej, Radzie Rodziców, Akcji Katolickiej, Rycerstwie Niepokalanej, komitetach powoływanych zgodnie z potrzebami wsi – zaznacza przewodnicząca. – Swoje osiągnięcia, udział w różnego rodzaju uroczystościach, imprezach, a także wspólnie spędzony czas dokumentujemy w prowadzonej od 1990 r. foto-kronice. Mamy nadzieję, że dzięki tej dokumentacji historia strachocińskich kobiet oraz wkład, jaki wnoszą w rozwój lokalnego społeczeństwa nie ulegnie zapomnieniu i będzie inspiracją do dalszego działania.

 

Gospodynie ze Strachociny polecają

 

Biszkopt z masą jabłkową i kremem

(standardowa blacha prostokątna)

 

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Oddzielić białka od żółtek, białka (dodać szczyptę soli) ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Do żółtek wlać 1 łyżkę soku z cytryny i po jednym żółtku dodawać do piany z białek, nadal ubijając. Mąkę tortową, ziemniaczaną, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać, wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temp. 170oC – pod koniec zmniejszyć temperaturę.

 

        Masa jabłkowa:

  • około 1,5 kg jabłek (najlepiej Reneta) lub gotowe jabłka na szarlotkę
  • 1 galaretka cytrynowa/agrestowa

 

Jabłka obrać i pokroić na plasterki, podsmażyć – jak kwaśne można dodać 1 lub 2 łyżki cukru. Do gorącej masy dodać galaretkę, mieszać do rozpuszczenia, odstawić do przestygnięcia.

 

            Krem:

  • 1 opakowanie kremu do Karpatki – zrobić wg przepisu na opakowaniu.

Krem można zastąpić innym kremem już sprawdzonym.

 

            Polewa:

  • 1 czekolada 100g (mleczna lub gorzka)
  • 2 łyżki śmietany 18%

 

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do niedużego naczynia, dodać śmietanę i delikatnie podgrzewać – do rozpuszczenia czekolady – nie dłużej! Gotowe.

 Na biszkopt wyłożyć masę z jabłek, na to krem do Karpatki – schłodzić, następnie polać polewą czekoladową.

Biszkopt naponczować wodą z cytryną i cukrem.

 

Kapusta po bawarsku

 

            Składniki:

  • 3 kg poszatkowanej kapusty
  • 1 duża marchew starta na dużych oczkach
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Lekko wymieszać składniki, a następnie polać 1/2 szklanki octu 9% i znowu lekko wymieszać.

 

            Zalewa:

 1,5 l wody zagotować, dodać 1 szklankę cukru, 1 szklankę oleju, 3 łyżki soli, 10 szt.  ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe – chwilkę pogotować. Wrzącą zalewą zalać kapustę i lekko wymieszać.

Przykryć i trzymać w pokojowej temperaturze. Po wystygnięciu gotowa do jedzenia.

 

Kwas z grzybami 

(z przepisu wychodzi około 4 l zupy)

 

Głównym daniem wigilijnym w Strachocinie był i nadal jest „kwas z grzybami”.

Było to danie świąteczne, którego nie gotowało się w zwykłe dni. Oprócz Wigilii Bożego Narodzenia, kwas przygotowywano tylko dla ważnych gości, by mogli skosztować tej znakomitej pod względem smakowym i zdrowotnym potrawy.

„Kwas z grzybami” to zupa przygotowywana z kwasu z kapusty, grzybów, kaszy gryczanej albo jęczmiennej, wywaru warzywno-mięsnego (na wigilię tylko warzywny).

 

  • 100 g suszonych grzybów (może być więcej) – namoczyć, opłukać, zalać letnią wodą
    i pozostawić na noc, następnie ugotować. Jeżeli grzyby są duże, to po ugotowaniu pokroić na mniejsze. Wywaru razem z grzybami ma być około 1 ½ l.
  • ½ kg dobrej kapusty kiszonej zalać zimną wodą i ugotować, następnie odcedzić kwas, kapustę wykorzystać do innej potrawy.
  • ugotować wywar warzywno-mięsny – około 1½ l
  • ugotować 1 saszetkę kaszy jęczmiennej lub gryczanej

 

Następnie należy połączyć przygotowane składniki, ale robić to stopniowo, smakując by zupa nie była za gęsta, ani za kwaśna. Zaczynamy od ugotowanych grzybów wraz z grzybowym wywarem – postawić na ogień w większym garnku, następnie dolać wywar warzywno-mięsny, dodać kwas z kapusty oraz kaszę. Wszystkie składniki tak połączyć, by wyszła zupa o konsystencji krupniku i smaku kapuśniaku.

Na maśle usmażyć 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę (na złoto), dodać do zupy, a na pozostałym tłuszczu zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki. Zupę doprawić do smaku solą (można dodać zamiast soli kostki grzybowe), pieprzem, maggi, wcisnąć 1 ząbek czosnku, dodać ½ łyżeczki cukru.

 

Marynata do mięsa po góralsku

(na 1,5-2 kg mięsa: schab, od szynki, karkówka)

 

  • 2 cebule
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3-4 ziarna jałowca, ziela angielskiego (zmiażdżyć – razem 1 łyżeczka)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu zwykłego
  • 4 liście laurowe
  • olej
  • sól

 

Jarzyny zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać wszystko razem. Połowę mieszanki położyć na dół naczynia, na to wyłożyć mięso a na wierzch dać pozostałą część warzyw. Pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu.

Do pieczenia wykorzystać część warzyw, piec w rękawie, brytfannie, blaszce.

Czas pieczenia zależy od gatunku mięsa – ok. 1,5 godziny.

Po wystudzeniu mięso pokroić i zalać sosem powstałym podczas pieczenia – zmiksować warzywa, dodać trochę śmietany i mąki.

Dobry przepis na większe uroczystości rodzinne.

 

Napój pomarańczowo-marchewkowy

(wychodzi ok. 10 litrów)

 

  • 6 dużych pomarańczy obrać cieniutko, białą część odrzucić a miąższ oraz obrane cieniutko skórki zalać wodą i ugotować (jak na kompot).
  • 3 kg marchwi – obrać, zetrzeć na tarce, zalać wodą i również ugotować

 

Wszystko pozostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub do drugiego dnia, następnie przecedzić i odcisnąć przez gazę.

Dodać 1 kg cukru oraz kwasek cytrynowy (wg smaku). Schłodzić.

Napój bardzo dobry na większą imprezę.

 

Paluszki do barszczu

  • ½ kg mąki
  • 30 dkg margaryny
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 3 dkg drożdży
  • ½ szklanki śmietany kwaśnej
  • sól, kminek

Drożdże rozpuścić w śmietanie. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować, kroić na paski ,posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temperaturze 150 stopni około 30 minut.

Ciastka Grzebyczki

  • 5 żółtek
  • 1 kostka smalcu
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka śmietany
  • 5 dkg drożdży
  • 80 dkg mąki

Na stolnicy wysiekać mąkę z tłuszczem, dodać żółtka, rozrobione drożdże w śmietanie. Wszystko zagnieść, ciasto ma być takie, jak na pierogi (schłodzić w lodówce). Ciasto rozwałkowywać cienko, kroić niezbyt szerokie paski, nakładać marmoladę. Zwijamy w rulonik, nacinając w równych odstępach brzegi z jednej strony. Tniemy na kawałki, maczając każdy w białku i zwykłym cukrze .Ciasteczko układamy na blaszce formując półksiężyce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach ok. 30 minut.

 

Pyszny deser

  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietana-fix
  • cukier puder (do smaku)
  • 7-8 dojrzałych owoców kiwi
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

 

Ubić śmietankę – dodać trochę cukru pudru i śmietany-fix. Na koniec po łyżeczce dodawać serek i delikatnie ubijać.

Odcedzić z syropu i zmiksować brzoskwinie; rozłożyć do pucharków/szerokich szklanek, na wierzch dać zmiksowane kiwi (dosłodzić), a na to bitą śmietankę. Udekorować rurkami/ciasteczkiem/owocami.

 

Sok z pokrzywy

około 1 kg świeżych liści pokrzywy (najlepiej młodej)

 

Liście umyć w ciepłej wodzie, osączyć. Drobno posiekać i wycisnąć sok w sokowirówce albo przepuścić przez maszynkę. Przecedzić przez gazę. Sok z pokrzywy rozcieńczyć wodą
w stosunku 2:1, przelać do ciemnej szklanej butelki i przechowywać w lodówce najdłużej
5 dni. Pić codziennie łyżkę przed śniadaniem oraz po kolacji.

Sok z pokrzywy można zalać wódką (100 ml na 100 ml), winem (1:2) albo zasypać cukrem (1:2). Tak przygotowany sok z pokrzyw może stać o wiele dłużej.

 

Sok z pokrzywy z miodem

Uzyskany sok z pokrzywy (przepis jw.) wymieszać z miodem (do smaku), można doprawić sokiem z cytryny; pasteryzować przez około 10 minut w buteleczkach lub słoiczkach. Podawać po 1-2 łyżeczki dziennie.

Zawiera duże ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, a także witaminy C, B, K, prowitaminę A (karoten). Zawiera także kwas foliowy, kwasy organiczne, garbniki, chlorofil i białko.