KGW Wujskie

Początki Koła Gospodyń Wiejskich w Wujskiem sięgają lat 60-tych, kiedy to panie: Janina Król, Józefa Wyżycka, Maria Bieniek, Władysława Hirniak, Władysława Król i Stefania Trzebuniak rozpoczęły działalność od hodowli kurczaków na potrzeby mieszkańców wioski. Organizowały kursy gotowania i pieczenia.  W latach 80-tych kołem zarządzała Kazimiera Wyżycka, która m.in. zajmowała się sprzedażą kurcząt, kaczek, gęsi i indyków. Obecnie funkcję przewodniczącej pełni Renata Król. Jej zastępcą jest Janina Kobiałka, skarbnikiem – Renata Hirniak a sekretarzem Joanna Michniak.

Panie co roku biorą udział w organizowanych imprezach gminnych a nawet wojewódzkich. Robione przez nie wieńce dożynkowe oraz wypieki kilkakrotnie otrzymały wyróżnienia. Dla przykładu, Koło Gospodyń Wiejskich z Wujskiego zdobyło trzecie miejsce w konkursie na „Najlepszy produkt podkarpacki” zorganizowany w dniach 29-30 czerwca 2019 r. przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale w ramach Dni Otwartych Drzwi połączonych z XXI Regionalną Wystawą Zwierząt Hodowlanych.

 

Drożdżową gwiazdę Gór Słonnych wykonała Joanna Michniak, która obecnie pełni w kole funkcję sekretarza.

 

 

W konkursie na „Najlepszy produkt podkarpacki” wzięłyśmy udział pierwszy raz, dlatego wygraną uważamy za ogromny sukces – mówi Renata Król, przewodnicząca KGW w Wujskiem.

Gospodynie postanowiły zaprezentować wypiek, który wielokrotnie gościł na stołach w ich rodzinnych domach.

Upiekłam drożdżową gwiazdę Gór Słonnych, ponieważ w obecnym świecie, w którym wszystko jest przerysowane i jest za dużo przepychu, to właśnie minimalizm i tradycyjne wyroby potrafią złapać za serce i podniebienie oraz wygrać z fast foodami i ciastami z proszku – mówi Joanna Michniak z KGW Wujskie, autorka nagrodzonego produktu. – Ważne jest również, aby do wypieków dodać szczyptę serca, aby lepiej smakowało. To gwarantuje sukces – dodaje.

Aktualnie do KGW przynależy 18 członkiń. Gospodynie w 2019 r. zarejestrowały się w ARiMR w Sanoku.

Koło Gospodyń Wiejskich z Wujskiego działa prężnie i ciągle się rozwija. Jest zapraszane na pikniki rodzinne organizowane przez Caritas, organizuje kursy origami, zdobienia i pieczenia pierników oraz zdobienia i dekorowania owoców i warzyw. W najbliższym czasie gospodynie wezmą udział w kursie serowarstwa.

 

Gospodynie z Wujskiego polecają:

 

Gwiazda Gór Słonnych

Ciasto drożdżowe:

½ kg maki

5 dag świeżych drożdży

½ szklanki cukru

3 jajka

2 łyżki roztopionego masła

1 szklanka ciepłego mleka

1 jajko do posmarowania

masa makowa lub nutella

 

Wykonanie:

Z drożdży i niewielkiej ilości mleka robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut. Potem dodajemy resztę składników i zarabiamy ciasto. Odstawiamy. Po podwojeniu objętości wyrabiamy jeszcze raz i wałkujemy na równe 3 placki.

Następnie smarujemy jeden placek masą makową lub nutellą. Zakrywamy drugim i znowu smarujemy. Przykrywamy ostatnim plackiem. Sklejamy brzegi, dociskając je widelcem. Kroimy na 16 trójkątnych części, zostawiając w środku nie do końca nacięte kółeczko. Ma utworzyć się gwiazda. Smarujemy ją rozmąconym jajkiem i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut.

 

Sernik

Kruszonka:

½ kg mąki

3 łyżki kakao

2 żółtka

20 dag cukru pudru

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

25 dag margaryny

1 cukier waniliowy

1 łyżka kwaśnej śmietany

 

Zagniatamy ciasto i dzielimy go na dwie części. Wkładamy do lodówki.

 

Masa serowa:

10 jaj

1½ kg sera

1 budyń waniliowy

20 dag margaryny

2 cukry waniliowe

sok z cytryny

20 dag rodzynek

½ kg cukru pudru

5 dag skórki pomarańczowej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Ser mielimy dwa razy, żółtka, masło i cukier ucieramy, dodając ser, bakalie i na koniec pianę z białek.

Na dno formy dajemy połowę ciasta startego na grubych oczkach. Na to dajemy ser i drugą połowę ciasta, ścieramy i pieczemy około 90 minut.

 

Tort truskawkowy

Krem:

5 żółtek

10 łyżek cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

6 cukrów waniliowych

2 galaretki czerwone

40 dag masła

 

Wykonanie:

Ucieramy żółtka z 10 łyżkami cukru, dodajemy mąkę. Mleko zagotowujemy z 6 cukrami waniliowymi. Na gotujące mleko wlewamy masę, ciągle mieszając aż dobrze się zagotuje. Odstawiamy do wystygnięcia.

40 dag masła ucieramy do białości, dodajemy po łyżce kremu aż masa będzie puszysta. Pieczemy biszkopt i kroimy go na pół.

Przekładanie:

Biszkopt + masa + truskawki + masa + biszkopt + masa + truskawki, na wierzch dać galaretkę.