Wieś położona na obrzeżu Gór Czarnych wchodzących w skład Pogórza Dynowskiego. Pierwsza wzmianka pochodzi z 1442 r. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od rodzaju wierzby nadsańskiej, czyli łoziny. Jej położenie na widokowym grzbiecie górskim świadczyć może o charakterze obronnym dawnej osady.
Zabytki:
Przepis kulinarny:
Żurek z grzybami
Składniki
Wywar: kości, włoszczyzna (marchew, pietruszka, lubczyk, seler korzenny, natka z selera, czosnek, cebula), przyprawy: (pieprz, maga w płynie, wegeta, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek), grzyby suszone, zakwas na żur, śmietana.
Wykonanie:
Z wyżej podanych składników zagotować wywar. Na koniec doprawić śmietaną. Talerze przyozdobić natką pietruszki lub kopru.
Żur zazwyczaj spożywano w dniu Wigilii lub w Wielką Niedzielę. Był także chętnie zjadany po całym dniu ciężkiej pracy w polu przy żniwach. Dodatkiem do żuru może być także ugotowane jajko, swojski chleb lub całe ugotowane ziemniaki.